ÓNODI LORÁNTFFY ZSUZSANNA HONISMERETI EGYESÜLET

3551 ÓNOD RÁKÓCZI ÚT 64.

Genf a reformáció városa

 

A 2017-es év a reformáció éve. Erről mostanában sokat hallunk a média segítségével is. Ismeretterjesztő és tudományos előadások sorozata szól a reformáció eredményeiről tanításairól, a hitvitákról és időnként vallásháborúkról.

Mi itt Ónodon a magunk módján ünnepelünk:

-          2-3 évvel ezelőtt fogalmazódott meg az a gondolat, hogy emléktáblát állítsunk a valaha is itt szolgált református lelkészeknek- akkori elnevezéssel prédikátoroknak.

  A reformáció évéről való megemlékezés nagyon is fontos Ónod községben, mivel itt született Lorántffy Zsuzsanna, a későbbi erdélyi fejedelem I. Rákóczi György hitvese.

Mindketten buzgó reformátusok voltak. Sőt a fejedelemasszony hitvitákat is képes volt folytatni más vallású egyházi emberekkel.

A megújult vallást nemcsak elméletben, hanem a gyakorlati életben is támogatta, hiszen református iskolákat hozott létre, pénzbeli juttatásban részesítette a prédikátorokat és rektorokat,  - lelkészeket és tanítókat.

Tárgyi bizonyítékai is voltak bőkezű adományainak: Ónodon pl. úrasztala terítő és az úrvacsorai alkalomhoz használatos kehely.

Lorántffy Zsuzsanna nevét viseli Ónodon az általános iskola és a honismereti egyesület is.

Így hát többszörösen kötelességünknek tartjuk a 2017-es évben megemlékezni, ismereteket szerezni a reformációval kapcsolatosan.

Ennek egyik alkalma ez a mai előadás. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy Dr. Kóczi Rozália tanárnő eljött közénk és előadásával bővíti ismereteinket, közelebb hoz a reformáció máig ható üzenetei közül néhányat.

 

 

Fazekas Erzsébet

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 9
Heti: 29
Havi: 422
Össz.: 78 425

Látogatottság növelés
Oldal: 2017. A REFORMÁCIÓ ÉVE
ÓNODI LORÁNTFFY ZSUZSANNA HONISMERETI EGYESÜLET - © 2008 - 2024 - onodihonismeret.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »